Pages

Suka tak???

Friday, March 15, 2013

Kari Telur Kurang Dari 5 minit

Resepi bujang kali ni membawa anda mencungkil salah satu rahsia untuk berjimat disamping perut kenyang dan cara penyediaan yang pantas. Menu yang dibawakan amat sesuai untuk bujang-bujang yang sibuk dengan urusan seharian ataupun yang kurang kemahiran memasak tetapi hendak memasak masakan yang sedapnya bertaraf restaurant. Berdasarkan tajuk di atas, resepi kali ini memang bukan calang kepalang.

Modal keseluruhan untuk resepi ini hanyalah sebayak RM 2. Mesti korang cakap aku tipu kan. Tapi sebenarnya keadaan ini memang dah dibuktikan oleh aku. Ok, apa yang patut kita beli dengan RM 2. Untuk RM 1 yang pertama, aku beli telur 3 biji untuk buat telur mata kerbau. Kemudiaan untuk RM 1 yang kedua, aku pergi kedai makan lauk campur, aku bungkus kuah kari ada la setengah plastik, kemudian aku bawak balik ke bilik.

Sampai je kat bilik, aku masak telur 3 biji dan akhirnya masukkan kuah kari tersebut ke dalam kuali. Jadi la, telur masak kari. Kesedapan masakan korang adalah bergantung sepenuhnya kepada kesedapan tukang masak kedai yang korang pergi tu. Kalau nak rasa kari ala mamak, korang pergi la kedai mamak. 


Kalau kuah kari tadi ada lebih, korang boleh simpan dalam fridge untuk masak pada malamnya pula. Kesimpulan dari penerangan di atas adalah aku telah makan telur masak kari untuk tengahari dan makan malam. 


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...