Pages

Suka tak???

Sunday, October 21, 2012

Bening Kubis


Ni yang aku malas terjebak dalam blogging. Bila dah start sekali, mula la tak berhenti-henti duk update. Bukan apa, terasa terharu bila ada yang sudi membaca blog ini oleh orang di luar sana. Terima kasih saya ucapkan kerana sudi berkunjung. Tu yang semangat nak update dan aktif balik. Tapi tak tahu la sampai bila aktifnya tu. Biarlah masa-masa terluang aku ni yang tentukan nanti..haha. Sekarang aku nak berkonsi satu resepi dengan korang. Ni resepi kalau tak silap la, keturunan jawa punya. Sampai kat aku, dah tak tahu generasi ke berapa. Mak aku panggil resepi ni 'bening kubis'. Aku tak ingat pula bening tu maksudnya apa.

 Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
-3 biji cili hijau
-3 biji bawang putih (yang ditumbuk tahu, baru rasa dia keluar)
-setengah biji bawang besar
-satu periuk nasi
-kubis secukup orang yang memakannya
-sedikit bakat dalam masakan dan,
- keberanian dari segi fizikal dan mental
-tak lupa juga garam


Cara-cara:
Korang potong bawang, cili, kubis yang dah disiap basuh. Kubis ni kalau makan gitu je pun sedap sebenarnya. Aku tengok orang makan ayam penyet makan kubis mentah je (sekali aku la tu).





Masukkan air dalam periuk nasi, tunggu mendidih jap pastu masukkan la bahan-bahan tadi. Tunggu 5 minit, setel. Boleh dah makan.






Ni la dia, masakan kita tadi. Student macam aku ni memang sesuai la. Cepat, mudah, ringkas, murah, berkesan, dan mengenyangkan. Tapi kan, kalau korang nak rasa masakan tu memang air tangan korang, korang celup dulu 2, 3 kali dalam air tu baru korang masuk sayur. Confirm terbaeeekk!!!!haha






Banyak lagi resepi orang bujang yang nak aku kongsikan. Tengoklah nanti kalau ada masa free aku post. Tapi kebanyakannya membe aku yang masak. Yang amik gambarnya aku..haha

4 comments:

  1. Bening kibis ni ala-ala sup eh? hehe first time dgr :)

    ReplyDelete
  2. klu x silap mak ckp kubis masak air...;-D

    ReplyDelete
  3. bukan kobis rebus ke namenye ni? haha

    ReplyDelete
  4. bukan...nak guna juga nama seperti di atas...haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...